|
Endüstriyel Data Haberleşmesi / Lokal Erişim
Short Haul Modemler :
Westermo Short Haul modemler 2 veya 4 tek özel hatlarla çalışırlar ( private line ). Noktadan Noktaya ( point to point ), Hat Paylaştırıcı Modemler ( line sharing modems ), Çoğullama ( multiplexer ) ve Seri Switch ( serial switch ) gibi 4 ana başlığa ayrılırlar.
Noktadan Noktaya : 4 tel üzerinden noktadan noktaya haberleşme için RS-232 / V.24 Modemler ( MA-12, MA-19, MD-12, MM-14 ).
RS-232 Noktadan Noktaya ( MD – 12 ); MD-12; noktadan noktaya uygulamalarda veya W1 teknolojisini kullanan cihazların bulunduğu multipoint yapılarda başlangış veya bitiş modemi olarak kullanılır. W1 transmisyon ( Westermo’nun ±10 mA balanced current loop teknolojisi ) tekniği , verinin 4 tel kablo üzerinde düşük data hızında 18 Km’ye kadar transferini mümkün kılar. Daha kısa mesafelerde transmisyon hızı 38,4 Kbps a kadar çıkmaktadır.
MD-12'nin genel özelliklerinden bazıları;
- Seri arayüzler ( RS-232 / V.24 )
- 18 Km’ye kadar transmisyon
- Protokol transparan
- Transfer statü sinyalleri
- Geniş enerji giriş seçeneği ( AC / DC )
- Tüm arayüzler arasında Galvanic Isolation
Hat paylaştırıcı modemler : 4 tel üzerinden multipoint veya star haberleşmede RS-232 / V.24 veya RS-422 / 485 modemler ( LA-01 AC BP, LD-01, LD-02 DC, LA-10 ).
RS-232 Multidrop ( LD-01, LD-02 ); W1 transmisyon ( Westermo’nun ±10 mA balanced current loop teknolojisi ) tekniği , verinin 4 tel kablo üzerinde düşük data hızında 18 Km’ye kadar transferini mümkün kılar. Daha kısa mesafelerde transmisyon hızı 38,4 Kbps a kadar çıkmaktadır.
LD-01’in “by-pass” versiyonuda mevcuttur. Bu özelliği sayesinde, şayet multidrop networkte bir modem arızalanırsa by-pass geçilebiliyor ki bu durumda networkün diğer cihazları arasındaki haberleşme etkilenmemiş oluyor.
LD-01 ve LD-02'nin genel özelliklerinden bazıları;
- Seri arayüzler ( RS-232 / V.24 veya RS-422 / 485 )
- Multidrop uygulamalar
- Protokol transparan
- Yüksek seviye girişimlere ( interference ) tölaranslı
- Geniş enerji giriş seçeneği ( AC / DC )
- Tüm arayüzler arasında Galvanic Isolation
Multiplexer : 2 / 4 tel üzerinden 4’den 16’ya kadar RS-232 / V.24 portun çoğullanması ( MX-16 ).
Serial Switch : LD-34, 4 kanal RS-232 / V.24 switch dir.
Multidrop / Leased Line Modemler :
TD-23, TD-29, TD-29P olarak 3 modem bulunmaktadır.
Westermo’nun özel ve kiralık hatlarda ( Private and Leased Line )çalışan multidrop modemleri bulunmaktadır. Her iki tip modem de RS-232 veya RS-422 / 485 interface li seri cihazları birbirine bağlarlar.
Bir multidrop kiralık hat standartı olan V.23 standartı, 2 veya 4 tel üzerinde 1200bps a kadar hıza imkan sağlar. Özel hatlar üzerindeki Multidrop uygulamalarda hız 19200bps a kadar çıkmakla birlikde mesafe hem hat kalitesine hem de hat üzerindeki drop nokta sayısına bağlıdır.
Multidrop / Leased Line modemlerin genel özelliklerinden bazıları;
- Seri arayüzler ( RS-232 / V.24 veya RS-422 / 485 )
- 2 / 4 tel kiralık hat
- 25 Km’ye kadar transmisyon mesafesi
- Point to point ve Multidrop uygulamalar
- Çalışma sıcaklık aralığı ( -25 / +70 °C )
- Geniş enerji giriş seçeneği ( AC / DC )
- Tüm arayüzler arasında Galvanic Isolation
20 mA Current Loop Seri Çevirici:
20 mA current loop veya TTY, onyıllardır endüstride kullanılan RS- veya V. gibi bir standarttır. Bu yöntem ile 6 Km’ye kadar düşük veri hızında haberleşme mümkündür. ( MA-21 AC, MA-29, MD-21 ).
MD-21, seri RS-232 ile 20 mA current loop arasında çevirici olarak çalışır.
RS-422/485 Seri Çevirici / Tekrarlayıcı / İzalatör :
RS-422 / RS-485 interface leri endüstriyel data haberleşmesinde en çok kullanılan standartlardır. Profibus, Interbus gibi çok bilinen Fieldbus lar elektriksel standart olarak RS-485 i kullanmaktadırlar. RS-422 / RS-485 ile yüksek data hızları söz konusudur, örneklemek gerekirse Profibus ile 12 Mbps a kadar hızlar olabilmektedir. ( MA-45 AC, MA-47, MA-49, MD-45, MDW-45, RD-48 ).
MDW-45, seri RS-232’den RS-422/485’e bir çeviricidir. Bu ürün kablo mesafesi 1200 Mt’ye kadar, veri hızı olarak da 100 Kbps’a kadar 2 veya 4 tel olarak hem point to point hem de multidrop uygulamalarda kullanılabilir.
RS-422 / 485 Seri Çeviricilerin genel özelliklerinden bazıları;
- -45 / +70 °C çalışma sıcaklık aralığı
- Yüksek seviye girimlere ( interference ) karşı toleranslı
- Tüm arayüzler arasında Galvanic Isolation
RD-48 ürünü bir RS-232 / 485 Tekrarlayıcı / İzalatörüdür: Bu ürün, RS-422 ve RS-485 standartlarının bazı limitlerini ortadan kaldırmak ve network büyüklüğünü arttırmak için bir tekrarlayıcı olarak kullanılabilir. Hattın mesafesini 1,2 Km’nin ötesine çıkarmak için kullanıldığı gibi aynı zamanda 32 adetden fazla cihazın bağlanmasına da imkan verir. 2 tel ve 4 telli networkler arasında bir çevirici olarak da çalışabilmektedir. Tüm arayüzleri arasında tri-galvanic isolation vardır.
Endüstriyel Fiber Optik Modemler:
Uzun mesafelerde yüksek hızlarda data haberleşmesinde fiber modemler kullanılmaktadır. Ayrıca Elektromağnetik interferanslardan etkilenmediği için sert / dış ( harsh industrial environment ) ortamlarda kullanılabilmektedir. Fiber Optik kablo tipine bağlı olarak 80 Km’ye kadar maksimum 12 Mbps veri gönderimi ile çalışabilmektedirler.
ODW serisi Endüstriyel Fiber Optik Modemler; point to point, multidrop ve seri arayüzlü cihazlar arasında kurulan redundant ring uygulamalarında kullanılabilirler.
RS-232 / V.24 Tekrarlayıcı / İzalatör :
MD-52 ürünü haberleşme mesafesini uzattığı gibi aynı zamanda topraklama referanslarının ( ground potentials ) farklılığından kaynaklanan problemlerin oluştuğu kurulumlarda farklı cihazlar arasında galvanic isolation yapılmasını sağlar.
MD-52, RS-232 li seri cihazlarla kullanılabildiği gibi aynı zamanda RS-422 / 485 arayüzlü RD-48 ile de beraber kullanılabilir.
Protocol Çeviriciler :
Zaman zaman seri cihazlar birbirine bağlandığında, hız formatlarının farklılığı ve farklı paremetreleri kullanan farklı protokol tiplerinin kullanımından kaynaklı problemler ortaya çıkmaktadır. Özellikle handshake sinyal talep eden cihazlar, bu özelliği desteklemeyen cihazlar ile bağlandığında problemler ortaya çıkmaktadır. Bu tarz problemler protokol çeviriciler kullanılarak giderilebilir. MD-54 , Westermo’nun protokol çevirici ürünüdür.
Fieldbus / Profibus DP Adaptörler / Çeviriciler :
PROFIBUS DP networkleri arasında seri link. FD-10 ürünü fieldbus adaptördür. FD-10 fieldbus adaptörü, 2 veya daha fazla PROFIBUS DP networkü arasında I/O veri transferinde ve seri link oluşturulmasında kullanılır. Bu uygulama mevcut Ethernet networkü üzerinden olabileceği gibi, dial-up, fiber optik link ve radyo/GSM üzerinden kablosuz bağlantı olarak da olabilir. Arayüzleri arasında galvanic isolation sağlar.
Seri cihazları PROFIBUS DP networke bağlama. FD-40 ürünü fieldbus çeviricisidir. FD-40 fieldbus çeviricisi, RS-232 veya RS-485 arayüzkü cihazların PROFIBUS DP networklerine entegre olmasında kullanılır. FD-40, bir PROFIBUS DP slave modül olarak çalışır. Bu sayede veri, normal bir DP işlem verisi gibi gönderilir.
M-bus Adaptörler / Çeviriciler :
M-bus ( Meter – Bus ) uzaktan sayaç okumada yeni bir Avrupa standartıdır.
M-Bus uygulamaları için çözümler. AD-01 birden fazla fonksiyona sahiptir, bu sayede tüm bir networkü oluşturmak kolaylaşır. AD-01 adaptörü; RS-232’den M-Bus’a bir çevirici gibi kullanılabildiği gibi, haberleşme mesafesini uzatmak için veya her çeşitten seri RS-232 haberleşme cihazlarını kullanan iki M-Bus networkünün arasındaki mesafeyi uzatmak için de kullanılabilir. Arayüzleri arasında galvanic isolation sağlar.
LonWorks Çevirici / Tekrarlayıcı ve Routerlar ( LONWORKS networkler için fiber optik çözümler ) :
Bu ürünler, 2 veya daha fazla LONWORKS networkler arasındaki transmisyon mesafesini 20 Km’ye kadar single mode veya multimode fiber optik kablo üzerinden uzatabilmektedirler. Point to point, multidrop veya redundant ring uygulamaları olabailir. Point to point uygulamada PP versiyonu kullanılmaktadır. Şayet fiber optik linklerde bir arıza oluşursa, modemlerin üzerinde bulunan “alarm output” u sayesinde bilinmesi mümkündür.
|